Blog

Wij serveren een divers scala aan klanten in de industrie differerent sectoren, waaronder banken,
financiële dienstverlening, Reclame & Media. IT, Retail en Professional Services.

05

Dec

2011

6 tips om de conversie van je (Magento) webshop te verhogen

SetSize188138 conversion funnel2

Een webshop -en eigenlijk elke website - is nooit af: als je live gaat met de site begint het werk eigenlijk pas. De meest aandacht gaat veelal uit naar het verkeer. Hoeveel bezoekers trekt de site? Maar de conversie zou eigenlijk meer aandacht moeten krijgen. Zeker voor beginnende webshops is het vaak beter om te investeren in de conversie dan in meer traffic. Hier volgen een zestal tips om de conversie te verhogen.

1. Meten is weten: zorg dat je doelen en conversie funnels zijn ingesteld.

Als je je conversie wilt verbeteren zul je deze eerst moeten meten. Conversie percentages (percentage bezoekers dat een bestelling doet) verschillen erg per site. Veelal ligt het percentage tussen de 1 en de 4 %.

In Google Analytics kun je je doelen instellen en daarmee je conversie meten. Op zijn minst moet je de volgende doelen instellen:

  •     Aantal bezoeken van de winkelwagen
  •     Aantal keren naar checkout
  •     Aantal bestellingen


Nadat je deze doelen hebt ingesteld kun je de conversie funnel instellen. Hierbij kun je zien het bestelproces presteert.

 

 

 

 

 

 

 

 

2  Vereenvoudig het checkout proces

Het checkout process is heel kritisch voor de conversie. Verplicht je klanten in elk geval niet om een account aan te maken. Zorg voor maximaal 3 stappen in het checkout proces.

Standaard bestaat de checkout van ecommerce software Magento echter uit 6 stappen (Inloggen, Factuurgegegevens, Verzendgegevens, Verzendwijze, Betaalwijze, Orderreview). Dit is voor veel bezoekers te lang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Is er dan niet een bewezen standaard checkout proces? Nee, er zijn altijd verschillen per shop, afhankelijk van de produkten, positionering en klanten.

  •     Bied je nog gerelateerde producten aan in het checkout proces?
  •     Wat doe je met de kortingscodes en bezorgkosten?
  •     Heb je veel terugkerende klanten? Of zijn het eenmalige aankopen?
  •     Geef je nog speciale verpakkingsopties?

3. Verzamel e-mail adressen

Klanten kopen vaak niet de eerste keer. Ze moeten de site eerste wat beter leren kennen voor dat ze hun zuur verdiende centen uit geven. Dus staar je niet blind op de sales conversie, maar richt je ook de e-mail inschrijvingen. Verleid je klanten tot inschrijving door iets exta's te bieden zoals tips, kortingen of een verrassing, in ruil voor het e-mailadres.  Vergeet ook niet de e-mail inschrijvingen vanuit de fysieke winkel; vraag bijvoorbeeld je klanten in de winkel bij het afrekenen of ze interesse hebben in speciale acties en aanbiedingen.

4. Snelheid, snelheid, snelheid

Bezoekers zijn erg ongeduldig online. En dat kan een enorme impact hebben op je sales. Onderzoekers van Stanford hebben een experiment gedaan waaruit bleek dat een 100ms langere laadtijd leidde tot een 1% minder sales. Oftewel; 1 second langzamer, 10% minder sales! Nu hoeft dat natuurlijk niet voor andere sites te gelden, maar het geeft wel het belang aan. Voor Magento geldt dat het een heel zwaar pakket is dat op een stevige server moet draaien.

5. Help klanten die afhaken

Er zijn altijd mensen in het bestel proces die afhaken. Dit kan verschillende redenen hebben; toch nog even nadenken, er komt iets tussen, er is geen credit card of bank pasje bij de hand etc. Maar als je wel de contact gegevens heb – kun je nog altijd een reminder per email sturen, of eventueel nog een extra korting geven als de klant binnen een bepaalde tijd bestelt. Kijk in Magento naar de status van de orders; wanneer deze pending of on hold zijn (in plaats van complete). Van deze personen heb je wel de contact gegevens, dus waarom niet een handje helpen? Wacht hier uiteraard niet te lang mee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats uw reactie

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.