Blog

Wij serveren een divers scala aan klanten in de industrie differerent sectoren, waaronder banken,
financiële dienstverlening, Reclame & Media. IT, Retail en Professional Services.

21

Dec

2011

Nieuwe regels voor het versturen van nieuwsbrieven

SetSize188138 keurmerken

In de strijd tegen de ongewenste email is er weer een nieuwe stap gemaakt. E-commerce branche-vereniging,  Thuiswinkel.org, werkgeversorganisatie VNO-NCW en direct marketing branche-vereniging DDMA hebben gedragsregels opgesteld. Dit is eigenlijk een concrete uitwerking van de bestaande wetgeving met name gericht op het vergroten van de transparantie. Het is dus geen wetgeving maar het zijn branche afspraken.

Hieronder volgen de belangrijkste punten uit de gedragsregels.

Actieve toestemming bij inschrijving

Bij het verzamelen van e-mailadressen moet het voor de ontvanger altijd duidelijk zijn dat het e-mailadres voor de nieuwsbrief gebruikt zal worden en door wie (in het geval van derden).

Dit kan bijvoorbeeld door:

  •     E-mailadressen verkregen via een nieuwsbrief inschrijfformulier
  •     E-mailadres verkregen via een checkbox op een ander formulier (bijv. Prijsvraag of verloting). De checkbox moet actief worden aangevinkt.

Uitzondering zijn bestaande klanten – deze mogen ge-emailed worden met informatie over vergelijkbare producten. De klanten moeten wel redelijk recent zijn, dus zeg in de afgelopen twee jaar iets gekocht hebben.

Transparantie bij verzending

Bij de verzending moet het helder zijn namens wie de mailing verstuurd wordt:

  • From adres: verzender moet zijn merk of bedrijfsnaam vermelden
  •  Reply adres moeten echte email adressen zijn (geen No-reply)

Voor business to business e-mail waarbij de account manager zijn klanten persoonlijk kent, kan het handig zijn om als verzender de naam + bedrijfsnaam te gebruiken. Dan wordt de mailing persoonlijker en kan de klant eventueel ook meteen reply-en over de nieuwsbrief of over iets anders.

Geen of kleine bijlagen

Het is niet aan te bevelen om bijlagen mee te sturen met een mailing. Beter is om dit te doen via een hyperlink naar het document.

  •     Bij een linkje moet de grootte en het type bestand worden aangegeven: Bijvoorbeeld: ‘Download onze whitepaper [800KB, PDF]’
  •     Bijlagen (indien toch gewenst) mogen niet groter zijn dan 150 KB

Eenvoudig uitschrijven

Het moet mogelijk zijn voor de ontvanger om zich eenvoudig te kunnen uitschrijven. Concreet – door op een linkje te klikken wordt de ontvanger meteen uitgeschreven en krijgt hij daar op het scherm ook een bevestiging van. ‘U bent nu uitgeschreven voor...’.

 Het beste advies: relevante content!

De volledige code kun je hier downloaden [PDF, 60kb]. Het doel is om heel duidelijk en transparant te zijn mbt inschrijving en de verzendende partij. Maar het belangrijkste kun je niet in regeltjes vastleggen: zorg er voor dat je waarde toevoegt met interessante en relevante content voor de ontvanger van de nieuwsbrief!

 
Meer weten over het versturen van professionele nieuwsbrieven? We vertellen je graag meer over onze moonamail e-marketing software waarmee je volledig aan de wettelijke regels en gedragsrichtlijnen kunt voldoen.

Plaats uw reactie

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.