Blog

Wij serveren een divers scala aan klanten in de industrie differerent sectoren, waaronder banken,
financiële dienstverlening, Reclame & Media. IT, Retail en Professional Services.

18

Apr

2011

Ongeduldige bezoekers op je website houden

SetSize188138 speed meter

Bezoekers zijn ongeduldig en willen snel hun doel op de website bereiken. Als het allemaal te lang duurt dan zijn ze zo weer weg. Hoe kun je er voor zorgen dat de ongeduldige bezoekers toch een positieve ervaring hebben? Hier volgen een aantal tips.

1. Vermijd een introductiepagina

Vermijd een introductiepagina; haastige bezoekers zitten niet op te wachten op een introductie pagina om bijvoorbeeld eerst een taal te kiezen. Zeker met een .nl domein naam kun je er vanuit gaan dat het gros van de bezoekers Nederlands kan lezen; de kleine minderheid die Engels wilt kan dan alsnog een andere taal kiezen. Maar het is ook mogelijk om op basis van het IP adres van de bezoeker de taal of regio te kiezen. De introductie pagina voor het selecteren van de regio bij H&M op www.hm.com is dan niet nodig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Geef de 'toptaken' duidelijk aan op de homepagina

Onderzoek wat de 'toptaken' zijn; de meest populaire acties zijn op je site. Dit kan per site verschillen:

  •     Bedrijfswebsite: contact gegevens, offerte aanvraag
  •     Webwinkel: prijsvergelijken, browsen naar een product, aanbiedingen, support, filiaal zoeken

Een van de meest gevraagde gegevens zijn de contactgegevens, met name het telefoonnummer en het bezoekadres. Zorg dat deze binnen maximaal een klik binnen bereik zijn, of zet het telefoonnummer in de header van je website. Als er bijzonderheden zijn voor de Tomtom, bijvoorbeeld de kaart voor een nieuwe wijk is niet up-to-date, schrijf die er dan meteen bij.

Zorg dat de bezoekers op de homepagina meteen deze acties kunnen doen of dat dit duidelijk wordt in de navigatie. Biedt ook niet te veel keus; een lijst met 10 opties is onoverzichtelijk en dat helpt de ongeduldige bezoeker ook niet. Thuisbezorgd doet dit goed; het is heel duidelijk wat de bezoeker moet doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Maak je text 'scanbaar'

Bezoekers lezen nemen geen tijd om tekst te lezen, ze scannen. Faciliteer dit scannen door niet een grote lap tekst te presenteren. Breek de tekst op in alineas met duidelijke kopjes en leg extra accenten met 'bold'. Kijk dus uit met het letterlijk kopiëren van teksten vanuit Word documenten, maar bewerk deze.

4. Gebruik duidelijke grote 'call to actions'

De 'knoppen' op de website die tot actie aanzetten, worden ook wel 'call to actions' genoemd. Schrijf niet ‘Klik hier’ ergens verstopt in de tekst, maar maak er een grote ‘Call to action’ – knop van die duidelijk aangeeft wat voor actie er dan plaats vindt. Als er meerdere acties mogelijk zijn overweeg dan een hierarchie in de acties; de 'In winkelmandje'-knop kan bijvoorbeeld groter zijn dan de 'Op verlanglijst'-knop.

5. Foutmeldingen

Geef duidelijke feedback bij invulvelden (bij voorkeur real time en niet pas na het verzenden van het formulier)  en geef daarbij instructies over de te nemen next steps.

 

 

 

 

 

 

6. Snelle pagina’s

Zorg dat de pagina’s binnen een paar seconden laden. In de basis kunnen er een drietal oorzaken zijn voor een trage site:

  • 'Zware' content: Grote plaatjes, of heel veel plaatjes en zware flash files zijn niet bevorderlijk voor de snelheid
  • Niet geoptimaliseerde code: er zijn verschillende technische mogelijkheden om uw site sneller te maken (bijv. caching, compressie, aantal server requests). Het voert op deze plaats te ver om hier dieper op in te gaan, maar uw web developer kan u zeker helpen.
  • Trage hosting: sommige shared servers kunnen traag worden, bij veel verkeer. Voor bepaalde zware applicaties als Magento adviseren we zowiezo om deze op een stevige webserver te draaien. Zorg er ook voor dat er genoeg discspace is - soms heeft een applicatie tijdelijk extra (cache) opslagcapaciteit nodig.

Controleer de snelheid van je  pagina’s en welke plaatjes de meeste tijd kosten om te laden door bijvoorbeeld de tool Pingdom te gebruiken. Zorg dat je Page Size niet te groot wordt.

Plaats uw reactie

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.