Blog

Wij serveren een divers scala aan klanten in de industrie differerent sectoren, waaronder banken,
financiële dienstverlening, Reclame & Media. IT, Retail en Professional Services.

31

Jan

2012

Wat levert mijn website op?

global top nav bg

De vraag wat kost een website wordt erg veel gesteld. Natuurlijk is dat belangrijk – zeker in tijden waar in het economisch minder gaat... Maar minstens net zo belangrijk is de vraag: ‘Wat levert mijn website op?’ Immers een goedkope website die geen resultaat levert is even goed heel duur geweest. In dit artikel gaan we dan ook in op de opbrengsten van een bedrijfswebsite.

In het geval van een ecommerce website zijn de opbrengsten makkelijk te bepalen. Voor een bedrijfswebsite is dat wat lastiger. Eenvoudig gesteld, worden de opbrengsten van de website bepaald door het aantal en de waarde van de leads die de website genereert. Voor het gemak laten we dan andere zaken (denk aan de bijdrage van de site aan branding en recruiting) buiten beschouwing:

Opbrengst website = aantal leads via de website x gemiddelde waarde leads

Afhankelijk van de site zijn er verschilllende type leads, zoals offerte aanvragen, afspraken, whitepaper downloads, nieuwsbrief inschrijvingen of social media volgers. Deze leads hebben allemaal een verschillende waarde: Immers een afspraak met een directeur van een internationaal bedrijf is meer waard dan een extra volger op Twitter.

 

Wat is dan de waarde van een lead?

De waarde van een lead kun je als volgt berekenen:

Lead waarde = % van leads dat leidt tot een opdracht x gemiddelde winst per opdracht

De lead waarde wordt dus bepaald door wat er daarna (off line) met de lead gebeurd. Als je geen goede follow up doet, is de waarde van een lead nul!

Het bepalen van de lead waarde is best lastig, omdat er verschillende factoren een rol spelen:

 • Het gaat dus om de winst en niet om de omzet. Immers een lead die uiteindelijk leidt tot een verliesgevend project (maar wel tot omzet) is ook niks waard.
 • De waarde van de lead wordt niet alleen bepaald door de waarde van de directe opdracht, maar ook door de waarde van de toekomstige opdrachten. Met andere woorden het gaat om de waarde van de klant.
 • De waarde van de lead verschilt per produkt of dienst; hoe hoger de marge op het produkt, hoe hoger de lead waarde.
 • De lead waarde verschilt per type lead; een offerte aanvraag is meer waard dan een nieuwsbrief inschrijving.

De lead waarde kun je dus niet tot 3 cijfers achter de komma nauwkeurig berekenen. Maar het is prima mogelijk om er een zinvolle waarde aan te geven:

 

Voorbeeld berekening lead waarde

Contact formulier

 • 30% van de contact formulier aanvragen leidt tot een opdracht
 • Gemiddelde winst op deze opdracht en vervolgopdrachten is € 1000,-
 • Conversie waarde van contact aanvraag is € 300,-

 Nieuwsbriefinschrijving

 • 2% van de nieuwsbrief inschrijvingen wordt uiteindelijk klant
 • Gemiddelde waarde (winst op verkopen) van een klant is € 1000,-
 • Waarde van een nieuwsbrief inschrijving is € 20,-

Voor deze website is dus een contactformuler aanvraag €300,- waard en een nieuwsbrief inschrijving €20,-.

 

Voorbeeld opbrengsten van een website

Wanneer de waarde per lead type bepaald is kan de berekend worden wat de waarde van de website is.

Opbrengsten = aantal leads  x lead waarde = aantal bezoekers x conversie % x lead waarde

Voorbeeld
Stel dat er 2000 bezoekers per maand zijn, waarvan 2% converteert naar het contactformulier en 5% naar nieuwsbriefinschrijvingen. De waarde die de site gecrëeerd heeft is dan 14.000 euro per maand; 400 contact aanvragen à €300 en 100 nieuwsbriefinschrijvingen à €20. Op jaar basis is dit dus € 168.000.

website opbrengsten 

Uiteraard zal dit voor jouw bedrijf en website anders zijn.

 

Lead waarde (doelwaarde) instellen in Google analytcis

Wanneer je de doelen hebt ingesteld in Google Analytics (zeker doen!) is het vrij eenvoudig om ook een doel waarde (lead waarde) toe te voegen. Google Analytics zal dan de waarde van je website bij houden.

Doelwaarde Google Analytics

NB Google Analytics definieert de doelwaarde (goal value) als omzet en niet als winst. Daar ben ik het niet mee eens; immers een lead die leidt tot een verliesgevend project (maar wel omzet) is in mijn optiek niks waard.

 

Samenvattend

Er gaat veel aandacht uit naar de kosten van een website; dit is eigenlijk zinloos zonder niet ook naar de opbrengsten te kijken. Uiteindelijk gaat het om de ROI; de afweging van kosten en baten.

Het is lastig om de waarde van de leads – en daarmee de website - exact te bepalen. De waarde wordt erg bepaald door wat je met een lead doet (offline). Toch is het aan te raden en mogelijk om een indicatieve lead waarde te berekenen:

 • Door de opbrengsten van de website aan te tonen kunnen betere investeringsbeslissingen gemaakt worden. Wat heeft de beste ROI: een stand op een beurs, een salescampagne met een call centre, of ... de website?
 • Door de doelwaarden in Google Analytics te gebruiken kan de site ook beter worden geoptimaliseerd. Welke kanalen (SEO, SEA, social) leverden de beste leads?

 

Heb je weleens de opbrengsten met je site en je doelwaarden bepaald? Meet je die ook met Google Analytics? Ik ben benieuwd!

Plaats uw reactie

Reacties

 • Zelf vind ik Google Analytics erg complex om te gebruiken. Daarom maak ik periodiek een match tussen de verkopen en mijn emaildatabase en kan ik eenvoudig in excel de waarde per kanaal vaststellen (seo, sea, etc). Net zo effectief!

  Geplaatst door Thomas, 21/06/2012 1:42pm (9 jaren geleden)